Overspannen verschil burn-out

Overspannen en burn-out; het verschil  

Burn-out en overspannenheid, in de volksmond overspannen genoemd, hebben te maken met stress en beiden komen door overbelasting.

Overspannen

Je spreekt van overspannenheid wanneer iemand gedurende een korte, overzichtelijke periode veel stress of belasting heeft moeten doorstaan. Bijvoorbeeld wanneer een kind in het ziekenhuis ligt, of een ouder extra zorg nodig heeft, terwijl je daarnaast probeert om het dagelijkse leven gewoon door te laten gaan. Als dit een korte periode duurt, bijvoorbeeld 6 weken tot 3 maanden, maar daarna is alles weer bij het oude (je kind is weer gezond thuis, je ouders kunnen zichzelf weer redden), maar jij voelt je uitgeblust, dan is er sprake van overspannenheid. Iemand die overspannen is, herstelt meestal weer snel. Je neemt 2 weken vakantie en doet het daarna nog een paar weken rustig aan en je bent er weer helemaal. Je kunt in korte tijd je energiebalans weer goed bijtanken.

Burn-out

Bij een burn-out is er sprake van jarenlange roofbouw op je lichaam. Gedurende zeer lange tijd heb je veel te veel van jezelf gevraagd. Aan een burn-out gaat een lange periode met veel stress vooraf. Een lange periode van overbelasting, waarbij je de signalen die je lichaam uitzond niet hebt opgemerkt of soms gewoon genegeerd hebt. Je bent vaak jarenlang over je eigen grenzen gegaan. Vaak heb je niet eens in de gaten gehad dat je over je grenzen ging, of je wist überhaupt niet eens dat je ze had.  Je kunt jezelf ook vergelijken met een batterij die heel langzaam leegloopt. Je probeert nog wel om op te laden, maar dat lukt niet meer, want zelfs voor opladen is energie nodig en die heb je niet meer. Door het uitputten van je lichaam raak je emotioneel ook sneller uit balans en kun je steeds minder aan. Van een burn-out die door de jaren heen is opgebouwd en dus een lange voorgeschiedenis heeft herstel je ook niet zo snel als van een overspannenheid.

Start hier de gratis online burn-out test

Meer weten over overspannen (heid) en burn-out? Neem gerust contact op.